mobi facebook

Przeciwdziałanie chorobom układu krwionośnego przez kakao

ziarno kakaowca

Flawonoidy zawarte w ziarnie kakaowym wykazują działanie ochronne dla układu krążenia poprzez wpływ na co najmniej kilka mechanizmów mających znaczenie w rozwoju chorób układu krążenia. Przede wszystkim zapobiegają utlenieniu się lipoprotein LDL (lipoproteina o niskiej gęstości) oraz HDL (lipoproteina o wysokiej gęstości) zwanych potocznie cholesterolem. Utlenione cząsteczki cholesterolu nie mogą zostać wchłonięte przez komórki organizmu. Cząsteczki te odkładają się w tętnicach, tworząc blaszkę miażdżycową (zmniejsza światło). Ten dobroczynny efekt zanika, jeśli spożyciu kakao towarzyszy mleko (dlatego kakao należy rozpuszczać w wodzie), a przyczyną tej zmiany jest zmniejszenie przyswajalności flawonoidów, które chronią cząsteczki lipoprotein przed utlenieniem. Badania wykazały, że spożywanie 100 g gorzkiej czekolady dziennie zmniejsza w przeciągu dwóch tygodni poziom lipoprotein o 12%, jednak bardziej opcjonalne jest rozpuszczanie kakao w wodzie, ponieważ nawet gorzka czekolada zawiera sporo cukru).

Kakao wykazuje też zdolność hamowania agregacji komórek zwanych płytkami krwi, do zlepiania się i tworzenia skrzepów. Ten wpływ jest często opisywany jako efekt „aspirynopodobny”. Katechiny oraz epigalokatechiny powodują zmniejszenie ekspresji glikoprotein, które wywołują agregacje płytek krwi. Codziennie picie szklanki czekolady powoduje efekt zmniejszenia agregacji płytek. Zmniejsza się nie tylko ich agregacja, ale też przyleganie do ścian naczyń krwionośnych.

Kakao obniża ciśnienie krwi. Efekt ten jest osiągany poprzez regulację napięcia ściany naczyń krwionośnych lub stopnia skurczu małych naczyń, co przyczynia się do właściwej regulacji ciśnienia tętniczego. Epigalokatechina oraz procyjanidyna wpływają na komórki nabłonka wyścielającego tętnice. W wyniku tego działania następuje zwiększenie wydzielania tlenku azotu (II) (NO), co powoduje zmniejszenie skurczów tętnic, powodując zmniejszenie ciśnienia krwi. Mechanizm działania polifenoli polega na zmniejszeniu ekspresji i aktywności arginazy, która konkuruje z enzymem syntazy tlenku azotu (NOS) o argininę, z której jest produkowany tlenek azotu (II) (NO) przez enzym NOS. Dodatkowo epigalokatechina stymuluje aktywność enzymu NOS do wytwarzania tlenku azotu (II).