Kapusta - zdrowie i polska tradycja
Mimo, iż jej przodek wywodzi się znad Morza Śródziemnego kapusta doskonale czuje się w naszym klimacie. Dzięki zawartości związków siarki - glukozynolanów, dużych ilości witaminy C oraz błonnika kapusta pomaga chronić organizm przed nowotworami, chorobami układu krążenia oraz zakażeniami bakteryjnymi i wirusowymi. Istnieją również wzmianki o przeciwcukrzycowym działaniu kapusty.Wartość odżywcza i skład chemiczny kapusty

Kapusta jest bardzo bogatym źródłem witaminy C oraz K. Zawiera także niewielkie ilości witaminy B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5, B6, B9 (kwas foliowy), witaminy A oraz E.
W jej składzie występują duże ilości minerałów. Są to między innymi: sód, potas, wapń, magnez, mangan, żelazo, miedź, fosfor, siarka, fluor.
Kapusta oraz inne kapustne zawierają cenne dla naszego zdrowia fitozwiązki glukozynolany, z których pod wpływem enzymów komórkowych powstają izotiocyjaniany oraz pochodne indolu. Inną ważną grupą związków chemicznych obficie występujących w kapuście są polifenole, spożywanie których ma istotny wpływ na jakość naszego zdrowia. W skład kapusty wchodzą również karotenoidy, przede wszystkim beta-karoten, luteina oraz zeaksantyna. Czerwona kapusta swój kolor zawdzięcza flawonoidom z grupy antocyjanów, które charakteryzują się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi; z pozostałych flawonoidów są obecne kwercetyna oraz kemferol z grupy flawonoli.
Z pozostałych związków organicznych kapusta zawiera sporo błonnika - około 3%. Jest ubogim źródłem białka, cukrów prostych oraz tłuszczy. Zawiera tez mało cholesterolu. Polecana jest osobom na diecie i dbającym o linię.
Wartość kaloryczna w 100 g świeżej kapusty wynosi 30 kcal.
Pozytywny wpływ kapusty na organizm człowieka




Powyższe linki są odnośnikami do pełniejszego opisu danego zagadnienia.
Sposób spożywania
Kapustę najlepiej spożywać w postaci surówek oraz w postaci kiszonej (największa zawartość witaminy C). Najlepsze właściwości zdrowotne wykazuje kapusta włoska oraz czerwona. Kapusta biała jest nieco uboższa w składniki odżywcze, aczkolwiek nie oznacza to, iż odradzam jej spożycie. Kapusta włoska zawiera najwięcej witamin oraz minerałów, a jej zielony kolor jest związany z obecnością chlorofilu - ważnego fitozwiązku należącego do tzw. antyoksydantów mającego istotny wpływ na zdrowie człowieka.
Niewskazana jest obróbka termiczna (gotowanie, smażenie) kapusty, gdyż ulegają zniszczeniu enzymy, które powodują przekształcenie glukozynolanów w izotiocyjaniany, przez co gotowana kapusta traci swe właściwości przeciwnowotworowe.
Działanie niepożądane
Ze względu na obecność kwasu fitynowego w kapuście, jej spożycie powinny ograniczyć osoby z niedoczynnością tarczycy. Związek ten łączy niektóre pierwiastki takie jak: wapń, magnez, jod, sprawiając, że stają się one niedostępne dla naszego organizmu i są przez to mniej wchłaniane. Z trawieniem tego warzywa mogą mieć również trudność osoby z problemami trawiennymi ze względu na obecność glukozynolanów w komórkach.
Informacje ogólne

Literatura
2. Beliveau R., Gingers D. Dieta w walce z rakiem. Delta,
3. Beecher C., 1994. Cancer preventive properties of varieties of Brassica oleracea: a review. Am J Clin Nutr 1994;59(suppl): I 1665-705.
4. Cancer Prevention 2008 / ejc supplements 6 No. 3 (2008) 41-55.
5. Hazem A., Kataya H., Hamza A., 2008. Red Cabbage (Brassica oleracea) Ameliorates Diabetic Nephropathy in Rats. eCAM 2008;5(3)281-287.
6. Olejnik A., Tomczyk J., 2010. Sulforafan-potencjalny czynnik w prewencji i terapii chorób nowotworowych. Postepy Hig Med. Dosw (online), 2010; 64: 590-603.
7. Orłowski M., 2000. Polowa uprawa warzyw. Wydawnictwo BRASICA, Szczecin:
8. Sulforaphane Glucosinolate Monograph., 2010. Volume 15, Number 4 Alternative Medicine Review.
Źródła internetowe
2. http://tvnplayer.pl/programy-online/wiem-co-jem-odcinki,122/odcinek-6,kapusta,S01E06,2072.html
3. http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/7953745/Spinach-and-cabbage-may-reduce-risk-of-type-2-diabetes.html
4. http://foodmatters.tv/articles-1/red-cabbage-found-to-contain-36-anti-cancer-properties
Zdjęcia
2. http://www.flickr.com/photos/thelifeofsam/3181653039/
3. http://www.nigeldownerphotography.com/data/media/11/ndo-0014_red_cabbage_abstract.jpg
4. http://trialx.org/wp-content/uploads/2012/11/recipes/Corn_And_Red_Cabbage_Salad-4.JPG