mobi facebook

Przeciwdziałanie chorobom układu krwionośnego przez kapustę

 czerwona kapusta

Niezdrowe, tłuste i nasycone konserwantami pożywienie, które spożywamy oraz zanieczyszczone powietrze, którym oddychamy, zawierają duże ilości tzw. reaktywnych form tlenu (ROS), do których zalicza się między innymi wolne rodniki. Są to bardzo agresywne w działaniu związki chemiczne, które łącząc się ze składnikami naszych komórek, takimi jak DNA, białka i tłuszcze, uszkadzają je i mogą doprowadzić do powstania różnego rodzaju nowotworów. Oprócz tego wolne rodniki i inne reaktywne formy tlenu łączą się także z LDL (lipoproteina o niskiej gęstości) tzw. „złym cholesterolem”, co przyczynia się do oblepiania tym związkiem naczyń krwionośnych, doprowadzając do zawału serca, udaru mózgu i innych schorzeń związanych z układem krwionośnym.

Kapusta zawiera szereg związków należących do grupy antyoksydantów, które neutralizują działanie szkodliwych wolnych rodników i innych reaktywnych form tlenu, chroniąc nas w ten sposób przed chorobami układu krwionośnego. Do antyoksydantów obecnych w kapuście zaliczamy glukozynolany, antocyjany, witaminę C oraz polifenole. Najnowsze badania przeprowadzone przez japońskich naukowców wykazały, że antocyjany modyfikują funkcjonowanie komórek tłuszczowych i mogą pomagać w walce z objawami tzw. zespołu metabolicznego. Zespół metaboliczny to grupa objawów związanych z chorobami układu krążenia i cukrzycy, w tym hiperglikemii, nadciśnienia, otyłości centralnej, obniżony poziom HDL ("dobry" cholesterol) oraz podwyższony poziom trójglicerydów.

Błonnik zawarty w znaczącej ilości zarówno w kapuście surowej jak i gotowanej również zmniejsza poziom „złego” cholesterolu (LDL - lipoproteina o niskiej gęstości). Mechanizm tego zjawiska jest inny niż mechanizm działania antyoksydantów i wygląda następująco: poprzez wiązanie kwasów żółciowych błonnik usuwa je z organizmu. Niedobór kwasów żółciowych zmusza wątrobę do „wyciągania” z krwi cholesterolu, będącego składnikiem żółci. W ten sposób poziom „złego cholesterolu” we krwi spada. Pomaga to zapobiegać odkładaniu się go w postaci blaszki miażdżycowej na ścianach naczyń krwionośnych, co chroni organizm przed zawałem serca i udarem mózgu.