mobi facebook

Przeciwdziałanie chorobom nowotworowym przez kapustę

czerwona kapusta

Po przeprowadzeniu wielu badań naukowych kapusta została okrzyknięta rośliną mającą wybitne właściwości w ochronie organizmu przed nowotworami. Zawiera różne grupy składników odżywczych odpowiadających za te wyjątkowe właściwości. Są to duże ilości takich antyoksydantów jak: glukozynolany, antocyjany, witamina C, beta-karoten oraz polifenole. Zmniejszają one stres oksydacyjny w organizmie będący jedną z przyczyn powstawania nowotworów. Antyoksydanty pomagają w ten sposób chronić nasz organizm przed chorobą. Dieta wzbogacona w kapustę zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, szczególnie: piersi, prostaty, trzustki, żołądka i płuc. Jednym z najważniejszych związków zawartych w kapuście wywierającym wpływ na jej właściwości antynowotworowe jest sulforafan należący do grupy izotiocyjanianów.

Badania prowadzone w ostatnich latach wskazują na wielokierunkowe oddziaływanie tego związku na możliwość jego wykorzystania w profilaktyce i leczeniu chorób nowotworowych. Ochronne właściwości sulforafanu na organizm zaobserwowano na wszystkich etapach procesu powstawania nowotworów (kancerogenezy). Na etapach poprzedzających tworzenie nowotworu mechanizm działania sulforafanu polega na modyfikowaniu aktywności enzymów zaangażowanych w pierwszy i drugi etap biotransformacji (przemiany) niektórych związków rakotwórczych oraz prawdopodobnie na bezpośrednim blokowaniu ich miejsc wiązania z cząsteczką DNA. Następstwem tych właściwości jest zapobieganie powstawaniu tzw. adduktów DNA, które mogłyby dać początek mutacji prowadzącej do powstania nowotworu. Dodatkowo aktywność sulforafanu jest wymierzona bezpośrednio w komórki nowotworowe. Wykazano, że związek ten zapobiega ich ekspansji w ciele poprzez ingerowanie w procesy komórkowe komórki nowotworowej takie jak rozmnażanie, różnicowanie się i apoptozę. Apoptoza czyli tzw. programowana śmierć komórki to jej „samobójstwo” , które w zdrowej komórce powinno nastąpić w momencie, gdy jest zbyt uszkodzona, by pełnić normalne funkcje w organizmie.

Według badania przeprowadzonego przez U.S. Department of Agriculture's Agricultural Research Service (ARS) opublikowanego przez gazetę the Journal of Agricultural and Food Chemistry kapusta czerwona zawiera 36 różnych odmian antocyjanów należących do grupy flawonoidów, które mają bardzo duże znaczenie w ochronie organizmu przed nowotworami. Antocyjany to naturalnie występujące barwniki, które nadają owocom czerwony, niebieski i fioletowy kolor. Wiele badań wykazało, że oprócz ochrony przed rakiem, antocyjany mogą poprawić zdrowie serca i funkcji mózgu. W jednym z ostatnich badań laboratoryjnych przeprowadzonych przez ARS wykazano, że niektóre odmiany antocyjanów mają dwukrotnie większe działanie antyoksydacyjne od silnego antyoksydantu jakim jest witamina C.