Działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe kapusty

Związki siarki i witamina C zawarte w kapuście pomagają w odtruwaniu organizmu i oczyszczają krew. Spożywanie kapusty pomaga również w gojeniu ran i ma udział w zwalczaniu zakażeń bakteryjnych i wirusowych, za co odpowiadają wspomniane wyżej związki siarki oraz izotiocyjaniany (powstające z rozpadu glukozynolanów).

Najważniejszym izotiocyjanianem obecnym w kapuście jest sulforafan. Pomaga on chronić organizm przed bakterią Helicobacter pylori wywołującą wrzody żołądka, która może przekształcić się w nowotwór. Podczas badań naukowych, zwierzętom zakażonym Helicobacter pylori przez 5 dni podawano sulforafan, co doprowadziło do eliminacji 8 z 11 szczepów tej bakterii. Dodawanie sulforafanu do hodowli laboratoryjnych bakterii Helicobacter pylori powodowało zahamowanie rozwoju, bądź śmierć bakterii nawet w przypadku szczepów, na które nie działają klasyczne antybiotyki produkowane przez człowieka.