mobi facebook

Przeciwdziałanie cukrzycy przez trawę pszeniczną

Zmniejszenie ilości włókna roślinnego (błonnika) w diecie współczesnego człowieka jest przyczyną wielu dolegliwości. Uzupełnienie jego poziomu przez spożywanie trawy pszenicznej wykazało dużą poprawę w rozwiązywaniu problemów trawiennych, optymalizując między innymi poziom cukru we krwi. Trawa pszeniczna zawiera dużo chlorofilu, który jest aktywnym farmakologicznie składnikiem trawy pszenicznej; działa jako środek przeciw cukrzycy.

W cukrzycy stres oksydacyjny może wystąpić z powodu zwiększonej produkcji reaktywnych form tlenu takich jak: rodniki ponadtlenkowe, rodniki hydroksylowe, nadtlenek wodoru, które mają wkład w niszczeniu komórek beta trzustki, co zmniejsza poziom insuliny oraz zwiększa poziom glukozy we krwi. Zmniejszenie stężenia glukozy zapobiega ponadto wytwarzaniu wolnych rodników, powstawaniu stresu oksydacyjnego oraz peroksydacji lipidów. Trawa pszeniczna może być bardzo skutecznym lekarstwem na cukrzycę.