mobi facebook

Działanie detoksykacyjne buraka czerwonego

Swoje działanie wspomagające pracę wątroby czerwony burak zawdzięcza aminokwasowi będącemu pochodną glicyny zwanego betainą. Wspomaga ona w mechanizmie eliminacji z organizmu związków o działaniu toksycznym, dodatkowo zabezpiecza wątrobę przed otłuszczaniem się. Innym składnikiem dobroczynnie wpływającym na naszą wątrobę jest kwas foliowy - witamina B9. Związki te biorą udział w przenoszeniu grup metylowych, co jest bardzo ważne w powstawaniu i odradzaniu się komórek ciała. Dodatkowo betaina bierze udział w regeneracji glutationu (GSH). Związek ten jest bardzo silnym wewnątrzkomórkowym przeciwutleniaczem. Umożliwia on usuwanie z ustroju związków azotowych i chlorowcopochodnych toksyn (nitrozoaminy, pestycydy), a także eliminuje z organizmu wolne rodniki np. H2O2. Bierze on udział w wielu procesach komórkowych; detoksykacja jest jedną z nich. Prawidłowy poziom GSH zapewnia odpowiednia ilość metioniny w pokarmie.