mobi facebook

Właściwości przeciwnowotworowe buraka

czerwony burak

Ekstrakt z czerwonego buraka wykazuje działanie przeciwnowotworowe. W wyniku przeprowadzanych badań laboratoryjnych wykazano zdolność soku z buraka do eliminacji uszkodzenia DNA, wpływając tym samym na zmniejszenie powstawania komórek nowotworowych. Zdolność ta jest związana z obecnością betacyjaniny. Wykazuje ona pozytywne efekty w eliminacji takich nowotworów jak: szyi, piersi, jelita grubego.

Badania mechanizmów działania betacyjanin z buraków ćwikłowych przeprowadzili naukowcy z uniwersytetu w Wisconsin na linii komórkowej Hepa 1c1c7 (komórki nowotworowe wątroby). Wykazali, że betacyjaniny indukują enzymy fazy II, w szczególności reduktazę chinonową (QR). Innym sposobem działania przeciwnowotworowego buraków jest zmniejszanie namnażania się (proliferacji), oraz zwiększenie „programowalnej śmierci komórek” (apoptozy) tkanki nowotworowej. Mechanizmy te zabezpieczają organizm przed rozrostem guzów nowotworowych. Betacyjanina wykazuje również zdolności eliminowania wolnych rodników z komórki.

Zdolności regeneracji glutatoinu (GSH): powodując zwiększenie potencjału przeciwutleniającego komórek zapobiega uszkodzeniom DNA oraz białek, zmniejszając prawdopodobieństwo błędnego działania komórek i przetworzenie się ich w guz rakowy. Zdolność ta jest związana z obecnością w buraku betainy.