mobi facebook

Przeciwdziałanie chorobom nowotworowym przez cebulę

cebula dymka

Badania naukowe wskazują na fakt, iż regularne spożywanie cebuli zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu rodzajów nowotworów. Kwercetyna zawarta w cebuli chroni nas przed nowotworami żołądka oraz innych narządów wchodzących w skład układu pokarmowego oraz układu oddechowego. Organiczne związki siarki, takie jak: diallyl dwusiarczku (DDS), S-allylocysteina (SAC), S-metylocysteina (SMC) hamują rozwój nowotworów okrężnicy i nerek. Związki te mają także wyraźny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nowotworów: mózgu, jajników, piersi, płuc oraz pęcherza moczowego.

W jednym z doświadczeń przeprowadzonym w Holandii badano 3500 osób przez okres ponad 3 lat. Grupa składała się ze 139 pacjentów ze stwierdzonym zaawansowanym nowotworem żołądka oraz 3123 pacjentów w początkowym okresie choroby. Wyniki wskazują jednoznacznie, iż częste spożywanie cebuli (w przypadku powyższego doświadczenia pół bulwy cebuli dziennie) znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia, bądź dalszego rozwoju nowotworu żołądka.

Inne doświadczenie przeprowadzone w Chinach potwierdza powyższe wnioski. Autorzy udowodnili, że konsumpcja warzyw cebulowych (w tym, oprócz cebuli, także czosnku i pora) zmniejsza ryzyko infekcji bakterią Helicobacter pylori, która jest jednym z czynników powodujących powstawanie wrzodów żołądka. Nieleczone wrzody mogą przekształcić się w nowotwór. Wykazano, że kwercetyna nie tylko chroni żołądek przez zapobieganie występowania ubytków w śluzie chroniącym jego ścianki, lecz także wspomaga leczenie wrzodów poprzez wyłapywanie szkodliwych wolnych rodników uszkadzających bezpośrednio komórki ściany żołądka. W ten sposób ryzyko wystąpienia nowotworu może być znacznie zmniejszone przez ochronny efekt działania kwercetyny i organicznych związków siarki występujących w cebuli.