mobi facebook

Przeciwdziałanie infekcji gardła i układu oddechowego przez czosnek

Czosnek działa leczniczo na drogi oddechowe, zmniejszając skurcze, niszcząc bakterie, pobudzając wydzielanie śluzu, ułatwiając odkrztuszanie i łagodząc uczucie duszności. Najskuteczniejszym pod tym względem jest świeżo utarty lub pokrojony czosnek, a także świeżo wyciśnięty sok z czosnku. Gotowe preparaty zwykle im bardziej bezwonne, tym mniej skuteczne, ponieważ lotne bakteriobójcze związki czosnku muszą najpierw zostać wchłonięte w jelitach, następnie przeniknąć do płuc, aby wraz z wydychanym powietrzem mogły działać na oskrzela, gardło i jamę ustną. W przypadku infekcji gardła, lub innych części układu oddechowego, czosnek można spożywać w następujący sposób:

a) kroimy 1-2 ząbki czosnku na plasterki i nie rozgryzając w ustach, połykamy, a następnie popijamy wodą i wkrótce jemy posiłek. Zapewnia to bezwonny oddech lecz nie zmniejsza przeciwbakteryjnego i przeciwwirusowego działania czosnku.

b) do szklanki zagotowanego mleka dodajemy po łyżeczce miodu i masła. Mieszamy do rozpuszczenia, a następnie dodajemy 3 ząbki zmiażdżonego czosnku. Pozostawiamy mleko na 3-4 godziny i pijemy.