mobi facebook

Działanie przeciwmikrobiologiczne czosnku

Przed nastaniem ery antybiotyków czosnek był powszechnie stosowany do ochrony przed chorobami zakaźnymi mającymi charakter epidemii, takimi jak: dur brzuszny, dur plamisty, cholera, dżuma, grypa oraz inne choroby. W badaniach naukowych porównywano właściwości antybakteryjne czosnku z właściwościami powszechnie stosowanych antybiotyków w tym: penicyliny, erytromycyny i tetracykliny. Potwierdziły one dobrze znane właściwości czosnku i jednocześnie wykazały jego skuteczność w hamowaniu niektórych bakterii odpornych na jeden lub więcej z wymienionych antybiotyków.

Czosnek to skuteczny środek przeciw wielu bakteriom w tym Staphylococcus aureus (gronkowiec złocisty), Streptococcus (chorobotwórcze gatunki paciorkowców), Escherichia coli (chorobotwórcze odmiany pałeczki okrężnicy) i Klebsiella pneumoniae (pałeczka zapalenia płuc). Zawarte w czosnku allicyna i inne związki siarkowe niszczą wirusa opryszczki, grypy rzekomej, pęcherzykowego zapalenia jamy ustnej, nieżytu nosa typu 2 oraz wielu innych. Czosnek wykazuje także właściwości przeciwgrzybicze; z perspektywy zdrowotnej najistotniejsze jest hamowanie rozwoju drożdżaka Candida albicans powodującego u osób z obniżoną odpornością grzybicę zwaną kandydiozą.