mobi facebook

Właściwości przeciwutleniające czosnku

Czosnek eliminuje z naszych komórek reaktywne formy tlenu (ROS) oraz wolne rodniki. Powstają one w procesach biochemicznych lub są dostarczane do organizmu z zewnątrz np. poprzez palenie papierosów. Eliminacja nadmiaru wolnych rodników i reaktywnych form tlenu zapobiega uszkodzeniom struktur komórkowych takich jak DNA, białka, czy lipidy. Pomagamy w ten sposób chronić organizm przed takimi chorobami jak nowotwory, reumatyzm czy katarakta. Na wymienione powyżej ochronne właściwości czosnku wpływa zawartość organicznych związków siarki oraz flawonoidów.

Selen wchodzi w skład enzymu peroksydazy glutationowej, która jest odpowiedzialna za odtwarzanie glutationu. Związek ten jest bardzo silnym wewnątrzkomórkowym przeciwutleniaczem chroniącym DNA oraz białka przed ich utlenieniem. W formie zredukowanej, dzięki wolnej grupie tiolowej (R-SH), służy do redukcji szkodliwych nadtlenków np. nadtlenku wodoru (H2O2). Wyłapuje reaktywne czynniki elektrofilowe, ochraniając komórki przed uszkodzeniem ze strony toksyn.