mobi facebook

Ochrona oczu i utrzymanie prawidłowego widzenia przez marchewkę

Marchew jest doskonałym źródłem alfa i beta-karotenu, który przekształca się w organizmie w witaminę A (retinol). Witamina A spełnia wiele ważnych fizjologicznych funkcji; m.in. odgrywa istotną rolę w odbieraniu bodźców wzrokowych w siatkówce oka. W szczególności osoby pracujące wiele godzin na komputerze, których oczy narażone są na dodatkowy wysiłek powinny uwzględnić w swojej diecie marchew. Jeden średniej wielkości korzeń dostarcza wystarczająco dużo beta-karotenu, by zaspokoić na 2 dni potrzeby organizmu. Niedobór witaminy A może doprowadzić do znacznego pogorszenia widzenia lub nawet utraty wzroku. Badania wykazały, że kobiety które jadły co najmniej dwie porcje (2 duże korzenie) marchwi tygodniowo, zmniejszały ryzyko wystąpienia chorób oczu o 64%.