mobi facebook

Właściwości przeciwutleniające marchewki

Antyoksydanty to związki, które mają zdolność wyłapywania i unieszkodliwiania reaktywnych form tlenu (ROS) w tym wolnych rodników. W marchwi takimi antyoksydantami są karotenoidy: Alfa-karoten i beta-karoten, luteina, zeaksantyna, beta-kryptoksantyna oraz należące do poliacetylenów falkarinol i falkarindiol.

Wiele chorób przewlekłych rozwija się między innymi w wyniku uszkodzenia komórek przez wspomniane wcześniej reaktywne formy tlenu (ROS). Pojawiają się one w organizmie po części w wyniku naturalnych procesów zachodzących w ciele, po części poprzez wprowadzanie szkodliwych związków z zewnątrz (palenie papierosów, zanieczyszczone powietrze, spożywanie jedzenia nasyconego środkami konserwującymi, stres). Nadmiar reaktywnych form tlenu (ROS) może powodować uszkodzenia DNA, białek oraz lipidów wchodzących w skład ludzkich komórek. Prowadzi to do powstawania raka, chorób serca, chorób neurodegeneracyjnych (choroba Parkinsona, choroba Alzheimera) oraz bardzo mocno przyczynia się do starzenia organizmu.

Karotenoidy chronią nas przed uszkodzeniami spowodowanymi światłem ultrafioletowym (UV), co pomaga zabezpieczyć skórę przed starzeniem się, powstawaniem zmarszczek i pojawieniem nowotworów takich jak bardzo niebezpieczny czerniak.