mobi facebook

Przeciwdziałanie chorobom układu pokarmowego przez marchewkę

Utartą ze świeżych korzeni marchew lub wyciśnięty sok podaje się w zaburzeniach trawiennych niemowlętom, szczególnie w przypadku gdy nie są karmione mlekiem matki, a także w początkach awitaminozy A spowodowanych długo trwającą biegunką i zaburzeniami przemiany materii. Utarta marchew służy także jako lek pomocniczy przeciw owsikom i glistom ludzkim. Dorosłym i osobom w wieku podeszłym zaleca się podawanie marchwi jako środek dietetyczny poprawiający perystaltykę jelit i zwiększający odporność i elastyczność błon śluzowych. W świeżych korzeniach oraz soku z marchwi znajdują się specyficzne związki siarkowe nazywane czynnikami bifidus. Pobudzają one rozwój pożytecznych bakterii Bifidobacterium bifidum (syn. Lactobacillus bifidus) w jelitach, nie dopuszczając do rozwoju szkodliwych bakterii powodujących wzdęcia i inne problemy trawienne.