mobi facebook

Przeciwdziałanie chorobom układu krwionośnego przez pomidora

sok pomidorowy

Dzięki obecności likopenu, witaminy B oraz potasu, pomidory działają efektywnie w obniżaniu poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Wplatając pomidora w swoją codzienną dietę, można efektywnie zapobiegać atakom serca, wylewowi krwi do mózgu oraz wielu innym chorobom powiązanym z problemami sercowymi. Pomidor zawiera błonnik oraz witaminę B3 (niacyna) pomagające organizmowi obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Witamina B9 (kwas foliowy) obecne w pomidorze są potrzebne organizmowi do przemiany hemocysteiny w inne nieszkodliwe związki. Wysoki poziom hemocysteiny powoduje m.in. uszkodzenie ścian naczyń krwionośnych, co wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia ataku serca, bądź wylewu krwi do mózgu.

Badania laboratoryjne wskazują, że likopen chroni LDL (lipoproteina o niskiej gęstości) przed utlenianiem, przez co hamuje odkładanie się blaszki miażdżycowej na ścianach naczyń krwionośnych, chroniąc organizm przed chorobami układu krwionośnego. W jednym z badań porównywano populację Litwinów, wśród których występuje wysokie ryzyko śmierci z powodu wymienionych wyżej chorób z populacją Szwedów, wśród których ryzyko ich wystąpienia jest o wiele mniejsze. Wśród Litwinów zaobserwowano niższy poziom likopenu we krwi niż u Szwedów. Obserwacje te sugerują, że niski poziom likopenu we krwi jest powiązany ze wzrastającym ryzykiem śmierci z powodu chorób układu krwionośnego.

W jednym z badań grupa ludzi przez 2 tygodnie spożywała produkty niezawierające likopenu, co spowodowało, że jego poziom w osoczu krwi zmniejszył się o 50%. Jednocześnie zaobserwowano 25% wzrost utleniania się lipidów, co ma szkodliwy wpływ na zdrowie naczyń krwionośnych i serca. Jest to kolejny dowód na pozytywne, ochronne działanie likopenu na nasze zdrowie. W kolejnym badaniu poddane mu osoby spożywały 60 mg likopenu dziennie przez 3 miesiące. Zaobserwowano u nich 14% spadek zawartości tzw. złego cholesterolu LDL (lipoproteina o niskiej gęstości), co wskazuje na działanie likopenu obniżające stężenie cholesterolu. Znaczące zmniejszenie utleniania LDL obserwowano podczas badań dotyczących grupy 19 zdrowych osób, którym przez tydzień podawano 150 mg likopenu dziennie w postaci soków i sosów pomidorowych oraz suplementów diety.

Badania wskazują, że podawanie przez 8 tygodni 15 mg likopenu dziennie znacząco zmniejszyło ciśnienie krwi u pacjentów z lekkimi problemami ciśnieniowymi. Uzyskano spadek z wartości 144 mmHg do 134 mmHg. W kolejnym badaniu zaobserwowano znaczące zmniejszenie zawartości likopenu w osoczu krwi u pacjentów z nadciśnieniem, w porównaniu ze zdrowymi pacjentami. Kiedy porównywano pacjentów z marskością wątroby, schorzeniem powiązanym z wysokim ciśnieniem krwi i zaburzeniami w krążeniu limfatycznym ze zdrowymi pacjentami, zaobserwowano znaczące zmniejszenie zawartości likopenu i innych antyoksydantów z grupy w osoczu. Dieta bogata w przeciwutleniacze, zawierająca znacznie wyższe poziomy likopenu wraz z innymi karotenoidami, polifenolami, flawanolami, flawanonami, jest polecona dla osób z nadciśnieniem tętniczym.