mobi facebook

Wpływ pomidora na zdrowie kości

Badania wykazały, że stres oksydacyjny jest związany z występowaniem osteoporozy, a przeciwutleniacze takie jak likopen mogą neutralizować szkodliwy wpływ stresu oksydacyjnego. Pewne przeciwutleniacze, w tym witaminy C, E, beta-karoten mogą zmniejszyć ryzyko osteoporozy i przeciwdziałają niekorzystnym skutkom stresu oksydacyjnego na kości, który powstaje podczas wysiłku fizycznego oraz wśród palaczy. U kobiet z osteoporozą wykazano zmniejszony poziom witamin i enzymów antyoksydacyjnych, co wiąże się ze zmniejszeniem ochrony przed uszkodzeniami ze strony reaktywnych form tlenu (ROS) i wolnych rodników.

Badania potwierdzają, że likopen wykazuje wiele korzyści dla zdrowia kości. Stres oksydacyjny może przyczynić się do chorób i degeneracji szkieletu, włączając w to osteoporozę - najczęściej występującą chorobę kości mającą związek z metabolizmem (przemiana materii). Wolne rodniki kontrolują funkcje osteoklastów oraz osteoblastów. Endogenne (wytwarzane wewnątrz organizmu) i syntetyczne przeciwutleniacze zwalczają efekt stresu oksydacyjnego w wymienionych komórkach. Badania wskazują na to, iż przeciwutleniacze z naturalnych źródeł, takich jak likopen z pomidorów wspomagają walkę z niszczącym efektem stresu oksydacyjnego. Odkrycie, że likopen wykazuje działanie stymulujące proliferację (namnażanie) komórek osteoblastów oraz hamujący wpływ na tworzenie osteoklastów to dowód zaangażowania likopenu w prawidłowe procesy metaboliczne zachodzące w kościach.

Niedawno opublikowane badania kliniczne wykazały bezpośrednią zależność pomiędzy stężeniem likopenu i zmniejszeniem ryzyka osteoporozy u kobiet po menopauzie. Następnie w próbkach surowicy mierzono parametry stresu oksydacyjnego, całkowitą zdolność antyoksydacyjną, zawartość likopenu oraz zawartość związków chemicznych, których pojawienie się w organizmie jest wynikiem naturalnego procesu przebudowy kości zwanego obrotem kostnym. Były to między innymi pomiary usieciowanych N-telopeptydów kolagenu typu I (NTx). Wyniki wskazywały na bezpośrednią zależność pomiędzy spożyciem likopenu, a jego zawartością w osoczu krwi. Zwiększenie stężenia likopenu spowodowało znaczące zmniejszenie utleniania białek i kolagenu NTx.