mobi facebook

Przeciwdziałanie chorobom nowotworowym przez pomidora

pomidor

Udowodniono, że u ludzi regularnie spożywających pomidory występuje mniejsze ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory m.in. płuc, żołądka, prostaty, pęcherza moczowego, odbytnicy, szyjki macicy, piersi, jamy ustnej, szyi, gardła, przełyku, trzustki. To ochronne działanie zawdzięczamy dużej zawartości silnego antyoksydantu likopenu oraz innych podobnie działających związków, takich jak beta-karoten, kwas kumarowy czy kwas chlorogenowy.

Dzięki badaniom przeprowadzonym przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda w USA odkryto, że mężczyźni, którzy spożywali 10 porcji pomidorów na tydzień, zmniejszyli ryzyko zachorowania na raka prostaty o 45%. Z kolei włoscy badacze odkryli, że osoby, które spożywały ponad 7 porcji surowych pomidorów tygodniowo, obniżyli ryzyko rozwoju nowotworów okrężnicy, odbytnicy oraz żołądka o 60%. Badania izraelskich naukowców wykazały, że likopen obecny w pomidorach silnie hamuje rozwój komórek nowotworowych raka płuc, piersi oraz macicy. Kwas kumarowy oraz chlorogenowy obecne w pomidorze blokują działanie rakotwórczej nitrozoaminy, która jest jednym z najsilniejszych związków rakotwórczych zawartych w dymie tytoniowym oraz konserwowanych produktach mięsnych.

Przegląd wyników badań naukowych potwierdza, iż spożycie pomidorów zmniejsza ryzyko wystąpienia zwłaszcza raka prostaty, płuc i żołądka. Likopen jest jednym z najczęściej wymienianych antyoksydantów mających działanie antynowotworowe. Przede wszystkim jest to związane z jego właściwościami przeciwutleniającymi. Eliminuje reaktywne formy tlenu, zwłaszcza rodnik hydroksytlenowy. Zapobiega to przed utlenieniu DNA oraz błon komórkowych, zapobiegając procesom nowotworzenia. Likopen inicjuje czynnik transkrypcyjny Nrf2, powstawanie enzymów II fazy detoksykacyjnej, co przyśpiesza utlenianie częściowo już utlenionych produktów przez enzymy I fazy. Proces ten zapobiega tzw. aduktom (związków z utleniania enzymów I fazy detoksykacyjnej), czyli łączeniu się z cząsteczkami DNA. Czynnik ten również aktywuje enzymy odpowiedzialne za eliminacje reaktywnych form tlenu; należą do nich dysmutaza ponadtlenkowa (SOD) oraz katalaza (KAT). Likopen powoduje również silne zmniejszenie procesów namnażania się komórek nowotworowych. Między innymi zmniejsza stężenie białka IGF-1 (insulin-like growth factor), które mocno stymuluje proliferencję komórek.