mobi facebook

Właściwości przeciwutleniające pomidora

Pomidor dzięki obecności likopenu i innych antyoksydantów eliminuje z naszych komórek reaktywne formy tlenu (ROS) oraz wolne rodniki. Eliminacja nadmiaru tych związków zapobiega uszkodzeniom struktur komórkowych takich jak DNA, białka, czy lipidy. Pomagamy w ten sposób chronić organizm przed starzeniem się oraz wieloma chorobami takimi jak nowotwory, czy choroby układu krwionośnego.

Pomidory pomagają naprawiać i zredukować szkody wyrządzone w organizmie w wyniku palenia tytoniu. Zawierają kwas kumarowy i chlorogenowy chroniące organizm przed związkami rakotwórczymi znajdującymi się w dymie tytoniowym, między innymi przed reaktywnymi formami tlenu i wolnymi rodnikami.

Pomidory zawierają wysoki poziom likopenu, który jest składnikiem wielu kremów do pielęgnacji twarzy, chroniąc skórę przed postarzającym wpływem reaktywnych form tlenu, wolnych rodników i promieniowania słonecznego (UV).