mobi facebook

Wpływ fast foodów na nasze zdrowie

Rosnące tempo życia oraz dostępność sprawiają, że ludzie coraz częściej sięgają po fast foody. Ta mocno przetworzona żywność napędza apetyt, sprzyja tyciu, a także może prowadzić do wielu zdrowotnych problemów. Jakich? Odpowiedź znajdziecie poniżej.

Co to jest fast food

fast food

Fast food - z angielskiego dosłownie szybka żywność. Jest to rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu. Zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji - błonnika, witamin i minerałów. Tradycyjnym mianem fast foodów określa się różnego rodzaju burgery (hamburger, cheeseburger, chickenburger, fishburger itd.), hot-dogi, frytki, zapiekanki, pizze i kebaby. Do tego trzeba jeszcze dodać napoje gazowane jak coca-cola, czy też dania powstające poprzez zalanie proszku gorącą wodą.

Bary szybkiej obsługi są teraz obecne wszędzie: w centrach miast, na peryferiach, przy centrach handlowych, stacjach benzynowych, na dworcach kolejowych, a także przy głównych trasach. komunikacyjnych. Do najpopularniejszych w Polsce sieci "fastfood" należą: McDonald's, Burger King, KFC, Pizza Hut.

Ta mocno przetworzona żywność napędza apetyt, sprzyja tyciu, a także może prowadzić do wielu zdrowotnych problemów. Jakich? Tego możemy się m.in. dowiedzieć oglądając film dokumentalny "Super Size Me", gdzie Morgan Spurlock poddał się eksperymentowi i przez miesiąc jadł wyłącznie produkty z fast foodu.

Dlaczego fast foody są niezdrowe

Bogactwo tłuszczy trans

Spożywane przez wielu ludzi fast foody to głównie bogactwo tłuszczu. 100 g frytek ma aż 560 kalorii, z czego tylko 40 % kalorii przypada na ziemniaka, reszta to sam tłuszcz. Z kolei taka sama ilość gotowanych ziemniaków ma jedynie 60 kalorii. Tłuszcz smażalniczy jest olejem utwardzonym z dodatkiem substancji ograniczających jełczenie, rozpryskiwanie i pienienie. Zawiera szkodliwe dla serca i naczyń krwionośnych nasycone kwasy tłuszczowe i tłuszcze trans.

Zalegając w naczyniach krwionośnych, zwiększają ryzyko wystąpienia różnych chorób, od Alzheimera po autyzm. Podnoszą poziom cholesterolu i zwiększają ilość płytek miażdżycowych w tętnicach, co prowadzi do zawału.

Wspomnieć należy również o tym, że olej do smażenia często wykorzystywany jest wielokrotnie. Wydzielają się przy tym szkodliwe substancje dla naszego zdrowia, jak np. nadtlenki lipidowe, które prowadzą do miażdżycy.

Bomba kaloryczna

grubasy w MC Donaldzie

Dania typu fast food są wysoce kaloryczne, co z kolei jest prostą drogą do nadwagi i otyłości. Wystarczy przyjrzeć się USA, gdzie jedzenie tego typu jest bardzo popularne i rozpowszechnione. W tym liczącym już prawie 309 mln ludności kraju 200 mln osób cierpi na nadwagę, a 18 mln na otyłość. Fast food gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi, co powoduje nagły wyrzut insuliny, a to napędza apetyt. Do produkcji pieczywa używanego w fast foodach wykorzystuje się zwykle mąkę oczyszczoną, jak również różne polepszacze, w celu zachowania świeżości i miękkości.

Większość osób jedzących fast foody popija je gazowanymi napojami takimi jak cola. W półlitrowej butelce tego napoju znajduje się aż 200 kcal. Zawiera ona również niebezpieczny dla zdrowia kwas ortofosforowy, który skutecznie wypłukuje z organizmu cenny magnez i wapń. Inne słodkie gazowane napoje są tak samo bezwartościowe i wysoko kaloryczne.

Również desery fas foodowe stanowią bomby kaloryczne. Ciasto francuskie może zawierać do 50% tłuszczu, ciasto z jabłkami smaży się w głębokim tłuszczu, natomiast w milkshake'u znajduje się ok. 10 łyżeczek cukru.

Morze soli

Fast foody zawierają również ogromne ilości soli. Jej wysokie spożycie znacząco przyczynia się do występowania chorób układu krążenia. American Heart Association zaleca, aby dzienne spożycie sodu dla osoby dorosłej wynosiło mniej niż 1500 mg sodu, i nigdy nie przekraczało 2300 mg. Badanie przeprowadzone przez New York City Health Department wykazało, że 57% posiłków, zakupionych w sieciach fast food zawierało więcej niż 1500 mg sodu.

Negatywny wpływ fast foodów na nasze zdrowie

choroby układu krwionośnego
depresja
astma

Powyższe linki są odnośnikami do pełniejszego opisu danego zagadnienia.

Jedzenie fast foodów w czasie ciąży

Kobiety, które w czasie ciąży i karmienia piersią odżywiają się tzw. śmieciowym jedzeniem, niejako programują swoje dzieci na jedzenie tłustych potraw i słodyczy. Tak donoszą badania opublikowane w ‚FASEB Journal'. Naukowcy podają, że w mózgu nienarodzonych jeszcze dzieci zachodzą zmiany chemiczne, które prowadzą do tego, że po urodzeniu dziecko ma już zaprogramowaną niejako potrzebę jedzenia większej ilości cukru i tłuszczu, i dopiero po zjedzeniu odpowiednio większej ilości takie dziecko ma poczucie sytości.

Spożywanie śmieciowego jedzenia może również prowadzić do agresji, wahań nastroju czy też wywoływać skłonności do przemocy.

Literatura

1. Aldana S.G., 2007. The Stop&Go Fast Food Nutrition Guide.
2. Anderson JW, Patterson K. Snack foods:comparing nutrition values of excellent choices and junk foods. J Am Coll Nutr 2005; 24:155-6.
3. Bull D., 1980. Junk food: carving up the Third World. Nurs Mirror; 151:38-9.
4. Jeffery RW, French SA, 1998. Epidemic obesity in the United States: Are fast foods and television viewing contributing? Am J Public Health. 88(2):277-280.
5. Pereira MA, Kartashov AI, Ebbeling CB, Van Horn L, Slattery ML, Jacobs DR Jr, Ludwig DS, 2005. Fast-food habits, weight gain, and insulin resistance (the CARDIA Study): 15-year prospective analysis. Lancet, 365:36-42.
6. Some bad effects of junk food. [Internet] 2009 Feb 20. Available from: http://www.articlealley.com/article_792389_23.html
7. Some bad effects of junk food. [Internet] 2009 Feb 20. Available from: http://www.articlealley.com/article_792389_23.html
8. Wiles NJ, Northstone K, Emmett P,Lewis G., 2009. Junk food diet and childhood behavioural problems: results from the ALSPAC cohort. Eur J Clin Nutr;63:491-8.

Źródła internetowe

1. http://www.naturalnews.com/037815_junk_food_arteries_heart_disease.html
2. http://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130228103443.htm
3. http://www.vitasearch.com/get-clp-summary/37771
4. http://www.naturalnews.com/035772_fast_food_depression_nutrition.html
5. http://www.naturalnews.com/039655_processed_food_irritability_research.html
6. http://www.helpguide.org/life/fast_food_nutrition.htm

Zdjęcia

1. http://niel986.files.wordpress.com/2012/07/fast-food.jpg
2. http://www.treehugger.com/green-food/fast-food-advertising-is-on-the-rise-with-a-focus-on-minority-youth-while-kids-
continue-to-grow-fatter-whats-wrong-with-this-picture.html
3. http://www.protothema.gr/ugeia/article/331382/ipa-apagoreutikan-ta-trans-lipara-pou-kruvodai-se-epexergasmena-
trofima/