mobi facebook

Wpływ fast foodów na występowanie astmy

Coraz więcej naukowców donosi o wpływie zachodniej diety na nasilenia ataków astmy. Badanie opublikowane w magazynie Thorax w roku 2010 objęło ponad 50 000 dzieci z 20 odrębnych krajów. Naukowcy odkryli, że dzieci jedzące 3 lub więcej hamburgery tygodniowo miały znacząco wyższe ryzyko rozwoju astmy. Przy czym powiązanie to nie było zauważalne u tych osób, które tych produktów unikały. Ponadto dowiedziono, że większe spożycie warzyw i owoców było powiązane ze znacznie niższym ryzykiem rozwoju astmy.

Badanie opublikowane na łamach magazynu Allergy, z roku 2013 wykazało nawet silniejsze efekty. Dziecko spożywające jednego hamburgera tygodniowo wykazywało 75% większe prawdopodobieństwo tego, że będzie cierpieć z powodu astmy oraz dwa razy większe prawdopodobieństwo wystąpienia świszczącego oddechu w porównaniu z dziećmi, które jadły mniej hamburgerów. Inne produkty żywieniowe typu fast food również były powiązane ze zwiększonym ryzykiem astmy.

Kolejne duże badanie - również opublikowane w 2013 roku - wzięło pod uwagę nie tylko hamburgery, ale również dużą ilość innego rodzaju jedzenia jak mięso, ryby, fast food, nabiał, jaja, owoce i warzywa, ziemniaki oraz ziarna. Tylko spożywanie jedzenia typu fast food było znacząco powiązane z podwyższonym ryzykiem astmy, zarówno wśród młodszych jak i starszych dzieci. Tylko spożywanie owoców - trzy lub więcej razy w tygodniu - było powiązane z niższym ryzykiem w obu grupach.

Zgodnie z badaniem z 2010 roku, przeprowadzonym przez naukowców Uniwersytetu Newcastle, wysokotłuszczowa dieta nie tylko zwiększa ryzyko rozwinięcia się astmy, ale może natychmiast pogorszyć skutki choroby. Naukowcy wyznaczyli 40 uczestników, którzy mieli zjeść wysokotłuszczowy posiłek zawierający 1000 kalorii (52% z tłuszczu) lub niskotłuszczowy posiłek zawierający 200 kalorii (13% z tłuszczu).