mobi facebook

Wpływ fast foodów na choroby układu krążenia

hamburger i frytki

Jedzenie wysoko przetworzonej żywności jest szkodliwe dla ogólnego stanu zdrowia, nawet wtedy gdy spożywane jest rzadko! Zespół naukowców z Uniwersytetu w Montrealu w Kanadzie, opublikował wyniki badania w Canadian Journal of Cardiology , który pokazał, jak jeden posiłek fast foodowy, złożony głównie z tłuszczów nasyconych jest szkodliwy dla zdrowia tętnic. Zwiększony, utleniony cholesterol LDL i trójglicerydy z diety fast foodowej powodują niestabilność śródbłonka, co razem z podwyższonym ciśnieniem może prowadzić do zawału serca. Osoby poddane badaniu, po zjedzeniu fast foodu miały zwężone o 24% więcej tętnice w porównaniu do osób, które zjadły normalny posiłek. Badania te wykazały, jak nawet jeden, pojedynczy fast food szkodzi tętnicom, przyczyniając się przy tym do zwiększenia ryzyka chorób serca.

Badania opublikowane na stronie Circulation, czasopisma the American Heart Association, dowodzą że spożywanie fast foodów nawet raz w tygodniu zwiększa ryzyko zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca - o 20% w stosunku do osób, które odżywiają się zdrowo. Jedzenie fast foodów dwa lub trzy razy w tygodniu podnosi ryzyko już do 50%, a w przypadku sięgania po tego typu jedzenie - cztery i więcej razy w tygodniu ryzyko wzrasta do prawie 80%. Jak podają amerykańscy uczeni z Uniwersytetu Medycznego w Karolinie Południowej, tłuszcze utwardzane atakują tkankę mózgu: mącą myśli i upośledzają pamięć.