mobi facebook

Wpływ fast foodów na depresję

Naukowcy z Uniwersytetu w Las Palmas de Gran Canaria i Uniwersytetu w Granadzie, publikując w Public Health Nutrition, dowiedli że jedzenie mocno przetworzonej żywności wiąże się z 51% wzrostem częstości występowania depresji w porównaniu do osób, które nie jedzą tego typu żywności lub jedzą jej bardzo mało. Osoby żywiące się fast foodami spożywają również na ogół mniej owoców, warzyw czy też ryb. Tłuszcze trans zawarte w fast foodach zakłócają prawidłowe funkcjonowanie neuroprzekaźników chemicznych w mózgu i zmieniają normalną aktywność elektryczną niezbędną do sygnalizacji międzykomórkowej. W dzisiejszych czasach osób chorych na depresję przybywa w zastraszającym tempie. Przepisywane leki przeciwdepresyjne są w dużej mierze nieskuteczne i maskują tylko przyczynę choroby. Badania naukowe pokazują, jak ważna jest prawidłowa dieta w prewencji chorób depresyjnych.