facebook

Wpływ mocnych alkoholi na choroby układu krążenia

smażone mięso

Spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa powoduje wzrost stężenia kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu we krwi. Tyczy się to spożywania części mięsa szczególnie obfitych w tłuszcze jak boczek czy słonina. Duża zawartość lipoprotein LDL gromadzi się w błonie wewnętrznej tętnic, powodując zmniejszenie ich światła, w konsekwencji hamując przepływ krwi. Miejsca dotknięte miażdżycą mogą ulec całkowitemu zablokowaniu przepływu krwi, prowadząc do zawału serca, udaru lub zawału krezki.

Białka pochodzenia zwierzęcego obfitują w metioninę, która w organizmie ulega przekształceniu do homocysteiny uznawanej za jeden z niezależnych czynników ryzyka rozwoju miażdżycy. Homocysteina uszkadza nabłonek wyścielający naczynia krwionośne co sprzyja odkładaniu się frakcji cholesterolu LDL w naczyniach krwionośnych, powodując miażdżycę.

Naukowcy z Cleveland Clinic w Ohio przeprowadzili badania, w wyniku których udowodniono, że spożywanie mięsa bogatego w L-karnitynę zwiększa poziom TMAO. TMAO zmienia metabolizm cholesterolu, a konkretnie spowalnia usuwanie go z krwi, w wyniku czego odkłada się on w ściankach naczyń krwionośnych i przyczynia do tworzenia blaszek miażdżycowych. Przemiana L-karnityny w TMAO jest spowodowana naszą jelitową flora bakteryjną.