mobi facebook

Zdrowotne skutki picia napojów gazowanych

Napoje gazowane są produktami spożywczymi, których spożywanie niesie za sobą bardzo poważne skutki zdrowotne w postaci otyłości cukrzycy oraz chorób serca. Dla własnego dobra powinniśmy z nich zrezygnować.

O napojach

napoje gazowane

Na półkach naszych sklepów znajdują się dziesiątki wszelkiego rodzaju napojów gazowanych mieniących się wszystkimi kolorami tęczy. Ich spożycie z roku na rok systematycznie wzrasta Napoje gazowane składają się z wody sodowej, barwników oraz cukru, "morza" cukru. Niektóre napoje potrafią go mieć nawet 13 gram na 100 ml; jest to ilość naprawdę zabójcza. Napoje gazowane nie zawierają oprócz cukru w postaci sacharozy żadnych innych substancji odżywczych. Obecne są w nich natomiast różnego rodzaju przeważnie sztuczne barwniki; niektóre charakteryzują się dziwnymi barwami daleko odbiegającymi od kolorów spotykanych wśród naturalnych warzyw i owoców. Jednym z takich barwników jest błękit brylantowy nadający napojom fluorescencyjny niebieski kolor. Woda taka również nie gasi naszego pragnienia; ze względu na obecność cukrów oraz gazu wręcz je zmaga.

Obesogeny

Co to są obesogeny? Są to substancje wpływające na zwiększenie wagi ciała. Jedną z substancji, którą uważa się za obesogen jest fruktoza. Wyjaśniałoby to przyczynę wzrostu nadwagi u osób spożywających duże ilości napojów gazowanych oraz sacharozy. Innymi substancjami podejrzewanymi za bycie obesogenami są: bisfenyle, dioksyny, nikotyna, ołów, glutaminian sodu, genisteina. Teoria, że substancje z naszego otoczenia wpływają na zwiększenie otyłość jest nowa i wymaga dalszych gruntownych badań.

Szkodliwość napojów gazowanych

Lekarze oraz naukowcy są zgodni, że napoje gazowane to jedne z produktów, które najbardziej szkodzą zdrowiu człowieka. Cukier w nich zawarty skutecznie zwiększa otyłość ludzi, a co za tym idzie cukrzycę i choroby serca, chorób przewodu pokarmowego. Cukier sprzyja rozwojowi próchnicy. Wzrost masy ciała natomiast nie służy naszym kościom Na przestrzeni ostatnich 40 lat spożycie napojów gazowanych wzrosło prawie trzykrotnie. Widać to na podstawie coraz większej ilości otyłych nastolatków w Stanach. Mówi się też głośno, że pokolenie dzieci lat 90. XX wieku będzie żyło krócej niż ich rodzice. W Polsce problem nadwagi oraz otyłości wsród młodzieży zaczyna wzrastać i daje widoczne już objawy. Na szczęście polskim nastolatkom daleko do swoich rówieśników w Stanach Zjednoczonych. Otyłość wynikająca ze spozywania dużej ilości napojów gazowanych jest problemem medycznym numer jeden, większość pozostałych zaś jest konsekwencją zbyt dużej masy ciała.

Negatywny wpływ napojów gazowanych na organizm człowieka

otyłość
cukrzyca
choroby układu pokarmowego
choroby układu krwionośnego
choroby nowotworowe

Powyższe linki są odnośnikami do pełniejszego opisu danego zagadnienia.

Trochę historii

dr pepper

Pierwszym napojem gazowanym "typu cola" był Dr Pepper wyprodukowany przez aptekarza w Waco w Teksasie 1 grudnia 1985 roku. Rok później na rynek weszła Coca Cola, a w 1893 na rynku amerykańskim pojawiło się Pepsi. Początkowo Coca Cola do 1903 roku w swoim składzie zawierała kokainę. Zresztą nazwa napoju pochodzi od liści koki i owoców coli. Wszystkie trzy wyżej wymienione napoje mają bardzo podobny smak, nie do odróżnienia dla przeciętnego zjadacza chleba. Napoje te jako jedyne mają w Polsce pozwolenie na używanie kwasu fosforowego jako regulatora kwasowości. Możliwość produkcji napojów gazowanych zawdzięcza się Jacobowi Schweppesowi, który w 1783 roku wynalazł sposób nasycania wody dwutlenkiem węgla oraz sposób jej butelkowania. Stworzył też pierwszą na świecie firmę zajmującą się produkcją napojów gazowanych na skalę masową. Wymyślony przez Brytyjczyków w Indiach tonik - mieszanina wody gazowanej oraz chininy nadający mu charakterystyczny gorzki smak. Z racji Swojego działania napoje te były stosowane jako środki przeciw malaryczne w krajach tropikalnych. Chinina ma jeszcze jedną ciekawą właściwość -wykazuje fluorescencje w świetle ultrafioletowym.

Literatura

1. Bachri Ch. 2007.Napoje gazowane - trucizna w przybraniu. Nexus. 14(2):33-40 2. Binkowska-Borgosz I., Starzyńska T., Błogowski W. Otyłość a nowotwory przewodu pokarmowego. Postepy Hig Med Dosw (online), 68: 1193-1198
3. Dhingra R., Sullivan L., Jacques P., Wang T and... 2007. Soft Drink Consumption and Risk of 4. Developing Cardiometabolic Risk Factors and the and the Metabolic Syndrome in Middle-5. Aged Adults in the Community. American Heart Association, Inc. 116:480-488.
5. Jacobson M. 2005. Liquid Candy - How Soft Drinks Are Harming Americans' Health. Center for Science in the Public Interest Washington, D.C.
6. Jarosz M., Rychlik E. Napoje słodzone gazowane i ich związek z powstawaniem chorób dietozależnych. Publikacja własna.
7. Pawlak J., Derlacz R. 2011. Mechanizm powstawania oporności na insulinę w tkankach obwodowych. Postępy Biochemii 57 (2):200-206.
8. Waydyk B. Gazowany cukierek w płynie 39-43.
9. Xavier, R., Sreeramanan, S., Diwakar, A., Sivagnanam, G. and Sethuraman, K. R. 2007Soft Drinks and Hard Facts A Health Perspective. ASEAN Food Journal 14 (2): 69-81.

Źródła internetowe

1. en.wikipedia.org 2. Wiem co jem. Napoje gazowane Odcinek 14, Sezon 4. http://player.pl/programy-online/wiem-co-jem-odcinki,122/odcinek-14,napoje-gazowane,S04E14,12205.html
3. http://diabetologiaonline.pl/lekarz_diabeto_adoz,info,126,0.html
4. http://potreningu.pl/articles/4298/czym-jest-insulinoopornosc-i-jakie-formy-przybiera
5. http://food-forum.pl/potwierdzono-ze-cukier-jest-glownym-zrodlem-chorob-serca/

Zdjęcia

1. http://lukehimself.net/wp-content/uploads/2013/11/drpepper.jpg
2. http://mazika2day.com/images/images/67169825121622316966.jpg
3. http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2013/02/12/article-2277388-051B79CC000005DC-289_306x433.jpg
4. http://4.bp.blogspot.com/-_uf_8PfzCAU/Tn_RhQ85dI/AAAAAAAACBo/nHajKC2uw7I/s1600/frosty_
blue_cream_soda.jpg