mobi facebook

Wpływ napojów gazowanych na choroby układu krwionośnego

Grupa badawcza na University of Otago na Nowej Zelandii odkryła niepodważalne dowody na to, że spożycie cukru bezpośrednio wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca oraz na ciśnienie krwi i poziom lipidów. Ponadto potwierdza, że cukier przyczynia się do wszelkich dysfunkcji układu sercowo-naczyniowego, niezależnie od tego jaki ma wpływ na wagę ciała.

Ze względu na to, że produkty przemiany glukozy są przetwarzane na tkankę tłuszczową, spożywanie dużej ilości cukrów prostych powoduje wzrost "choesterolu" oraz trójglicerydów. Ponadto obserwowano ujemną korelację pomiędzy spożyciem cukru a stężeniem lipoprotein HDL w surowicy. Istnieją również badania nie potwierdzające tej korelacji. Podwyższonemu poziomowi lipoprotein często towarzyszy podwyższony poziom homocysteiny. Homocysteina uszkadza nabłonek naczyń krwionośnych, powodując wypełnianie uszkodzeń przez cząsteczki cholesterolu. Proces ten tworzy złogi miażdżycowe zwężające światło tętnic. W konsekwencji może to doprowadzić do całkowitego zamknięcia naczynia, co skutkuje zawałem serca i udarem mózgu.