mobi facebook

Czego unikać w żywności

Coraz więcej Polaków przyjmuje zachodni styl życia, zamieniając tradycyjne domowe obiady na szybkie obiady w fast foodach oraz gotową żywność w hipermarketach. Konsekwencją tego są większe problemy z otyłością wśród dorosłych oraz dzieci. Za problemami z otyłością podążają choroby układu krążenia oraz cukrzyca.

złe jedzenie

Wraz ze zmianami gospodarczymi na początku lat 90. XX wieku w naszym otoczeniu zaczęło pojawiać się coraz więcej przetworzonej żywności gotowej do natychmiastowego spożycia lub po niewielkiej obróbce termicznej. Zaczęły pojawiać się bary szybkiej obsługi jak: Mc Donalds, KFC, Burger King oferujące tak zwane śmieciowe jedzenie. Taki sposób konsumpcji zaczął nas upodabniać do społeczeństw zachodnich. Na rezultaty nie trzeba było zbytnio czekać. Polskie dzieci przodują w Unii Europejskiej jeśli chodzi o problemy z nadwagą. Osoby dorosłe w Polsce też systematycznie, jeśli chodzi o problemy związane z otyłością, doganiają swoich sąsiadów z zachodniej Europy. Z przeprowadzonych badań wynika, że co dziesiąty Polak odżywia się zgodnie z zasadami zdrowego żywienia. Dalszymi konsekwencjami nieprawidłowego odżywiania się oprócz otyłości są problemy z układem krążenia jak nadmiar "cholesterolu", trójglicerydów w krwi oraz nadciśnienie. Rośnie też ryzyko cukrzycy, co doskonale obrazują statystyki Stanów Zjednoczonych, gdzie chorują na nią już kilkunastoletnie dzieci posiadające otyłość, kiedy choroba ta była domeną osób starszych.

Głównym problemem naszego społeczeństwa jest łatwy dostęp do żywności przetworzonej, która jest wygodniejsza do spożywania w przeciwieństwie do produktów naturalnych, które przed spożyciem należy przygotować. W jej skład wchodzą takie produkty jak: chipsy, frytki, ciasta, ciastka, produkty konserwowe, produkty gotowe, wędliny czy raczej można powiedzieć produkty "wędlinopodobne", biała mąkę oraz jej produkty, napoje gazowane czy izotoniczne. Innym produktem jakie należy ograniczyć w naszej diecie to czerwone mięso, zwłaszcza smażone na wolnym ogniu oraz - lub zwłaszcza - na głębokim tłuszczu. Coraz bardziej modne jest stołowanie się (nawet regularne) w punktach, sieciach oferujących produkty typu fast food takich jak: hamburgery, frytki, hot-dogi, czy napoje gazowane, głównie Pepsi i Coca-Cola.

Niestety coraz bardziej zanika kultura domowego przygotowywania posiłków oraz surowego spożywania żywności, które są znacznie zdrowsze niż produkty gotowe lub półgotowe powodujące rozwój chorób cywilizacyjnych.