mobi facebook

Bigos staropolski

10 porcji

Składniki:

bigos - kapusta kiszona (1 kg)
- kapusta biała (1,25 kg)
- gulasz wołowy (300-350 g)
- kiełbasa wiejska (250-300 g)
- wędliny (300 g)
- śliwki (200 g) (suszone)
- podgrzybki (50g) (suszone)
- borowiki (20 g) (suszone)
- 2 cebule (250 g)
- 500 ml czerwonego wytrawnego wina
- 4-5 łyżek stołowych miodu
- 5 łyżek majeranku
- 5 łyżek kminku
- 5 liści laurowych
- 7 ziarenek ziela angielskiego
- 7 ziarenek jałowca
- 7 ziarenek pieprzu
- sól
- pieprz


Sposób wykonania

Do dużego rondla (6-7 l) wsypać poszatkowaną w drobne paski świeżą kapustę; wlać wody, tak aby była na równi z kapustą i gotować 1 godzinę. Do innego garnka włożyć poszatkowaną drobniej kiszoną kapustę; zalać wodą na równi z kapustą i gotować 1 godzinę. Co jakiś czas uzupełniać wodę.

W międzyczasie kiełbasę pokroić w 4-5 mm plasterki, a je na 4 części. Szynkę również pokroić w 4-5 mm plastry, a je w kostkę. Mięso wyjąć z zamrażalnika i rozmrozić. Następnie oczyścić z tłuszczu oraz pokroić w 10-15 mm kostkę. Włożyć do garnka, zalać 1 l wody i postawić na średni ogień. Następnie na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę. W małym garnku ugotować wcześniej rozdrobnione grzyby przez 30 min. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki.

Po ugotowaniu kapusty wsypać kapustę kiszoną do kapusty słodkiej; wszystko wymieszać, gotować na małym ogniu. Wrzucić kiełbasę, mięso, wędliny, grzyby oraz śliwki. Po 30 minutach dodać wszystkich przypraw i wszystko dobrze zamieszać. Można jeszcze dodać pieprzu. Całość gotować 1-1,5 godziny, mieszając co jakiś czas i pilnując odpowiedniej ilości wody. Po 30 minutach dodać wina oraz miodu; zamiast miodu może być miód pitny.

Bigos podawać z ziemniakami lub z chlebem razowym.


Zdjęcia

1. http://www.hairybikers.com/recipes/view/bigos-stew