mobi facebook

Cepeliny

?? porcja

Składniki na cisato:

Cepeliny - ziemniaki (1kg)
- mąka ziemniaczana (50 g)
- 1 jajko
- sól

Składniki na farsz:

- mięso mielone wołowo-wieprzowe (500 g)
- kapusta kiszona (500 g)
- grzyby suszone (50 g)
- 1 cebula (125 g)
- 20 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki majeranku (suchy)
- 2 łyżeczki cząbru
- świeży rozmaryn
- sól
- pieprz


Sposób wykonania

Ziemniaki są potrzebne w dwóch wersjach – surowe i gotowane. Surowe zetrzeć na sitku lub na gazie, odsączyć z nadmiaru wody i zmieszać z ubitymi gotowanymi, dodać mąki ziemniaczanej, jajko oraz soli. Całość dobrze wymieszać i uformować kulę; ciasto zostawić do odpoczynku.

Do miski wrzucić mięso, poszatkowaną kapustę, namoczone i drobno pokrojone grzyby oraz przysmażoną na maśle klarowanym cebulę, przypraw oraz oleju rzepakowego. Całość dobrze wymieszać.

Z ciasta urwać kulkę, uformować okrągły placek i włożyć farsz, zamknąć jak pieroga i wywałkować w rękach w podłużny kształt.


Zdjęcia

1. https://www.tripadvisor.co.za/LocationPhotoDirectLink-g274735-d8552550-i219993393-Kotlet-Sopot_Pomerania_Province_Northern_Poland.html