mobi facebook

Danie po myśliwsku

3-4 porcje

Składniki:

- sarnina (500 g)
- 1 cebula (125 g)
- 50 g suszonych borowików lub podgrzybków
- 3 * 100 g kaszy gryczanej (białej)
- kilka wędzonych śliwek (opcjonalne)
- 1 l wody
- rozmaryn (gałązki)
- 2 łyżeczki kminku (cały)
- 5-6 owoców jałowca
- sól
- pieprz


Sposób wykonania

Sarninę pokroić w plastry, a plastry wszerz w paski. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Cebulę pokroić w pióra, a następnie w kostkę.

Mięso postawić na średnim ogniu i gotować, co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie dodać cebulę oraz grzyby. Gotować wszystko przez 30 minut, następnie dodać przypraw (gałązki rozmarynu połamać na mniejsze kawałki). W tym samym czasie w wodzie ugotować kaszę. Po godzinie gotowania dania i jego redukcji dodać kaszę, całość zamieszać i zagotować.


Zdjęcia

1.