mobi facebook

Dorsz z kapustą kwaszoną

4 porcje

Składniki:

- filety z dorsza (700 g)
- kapusta kwaszona (450 g)
- 1 cebula (125 g)
- 225 ml bulionu warzywnego
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki majeranku
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz


Sposób wykonania

Filety umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, a kapustę i natkę pietruszki drobno posiekać.

Cebulę zrumienić na oliwie z oliwek, a następnie odstawić na bok. Kapustę w garnku zalać bulionem oraz dodać cebulę. Całość dobrze wymieszać. Dusić na małym ogniu przez 20 minut. Następnie dodać przypraw oraz położyć filety z dorsza, dusić przez następne 20 minut. Wyjąć rybę, przełożyć na talerz, a obok położyć kapustę.

Dorsza podawać z ziemniakami lub kaszą.


Zdjęcia

1.