mobi facebook

Flaki

9-10 porcji

Składniki:

Flaki - flaki (1 kg)
- 2 marchewki (350 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- pół małego selera (100 g)
- 1 cebula (125 g)
- 3,5 l wody
- 3-4 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek


Sposób wykonania

Flaki raz lub dwa namoczyć w wodzie przez 2 godziny w celu pozbycia się ich zapachu. Marchewkę pokroić w talarki o grubości 3-4 mm. Tak samo postąpić z pietruszką, a selera pokroić w plastry o grubości 3-4 mm. Cebulę pociąć na pół, a następnie w kostkę.

Flaki wrzucić do zimnej wody i zagotować, odszumowując powierzchnię. Dodać warzywa. Podsmażyć na patelni cebulę i wrzucić do zupy. Po 30 minutach dodać przypraw. Całość gotować na małym ogniu około 1 godzinę.


Zdjęcia

1.https://en.wikipedia.org/wiki/Flaki#/media/File:Flaki_(1).JPG