mobi facebook

Gołąbki wigilijne

5-6 porcji

Składniki:

- liście białej kapusty
- brązowy ryż (400 g)
- 2 cebule (250 g)
- grzyby suszone (50 g)
- sól
- pieprz
- masło klarowane


Sposób wykonania

Z kapusty usunąć głąb oraz zewnętrzne liście. Włożyć do garnka z wrzątkiem i gotować ok. 5 minut oraz przełożyć do zimnej wody. Po ostygnięciu ściągnąć duże liście i odciąć końcówki.

Ryż gotować przez 20 minut. Grzyby drobniej posiekać, ugotować w wodzie przez 15 minut, po czym odcedzić i pokroić na małe kawałki. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.

Ryż, grzyby oraz cebule połączyć w naczyniu. Farsz zawinąć w liście kapusty. Gołąbki włożyć do naczynia żaroodpornego oraz dusić w piekarniku na 150 oC. Dno naczynia można wyłożyć dodatkowymi liśćmi kapusty.


Zdjęcia

1.