mobi facebook

Grochówka

9-10 porcji

Składniki:

Grochówka - 1 laska chudej kiełbasy (200-250 g)
- schab wieprzowy (250-275g)
- groch łuskany (500 g)
- 2 marchewki (350 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1 cebula (125 g)
- pół małego selera (100 g)
- ziemniaki 750 g
- 3,5 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 3-4 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Groch namoczyć przez noc w 1 litrze wody, następnie odcedzić wodę. Kiełbasę pokroić w talarki o grubości 5-6 mm, schab natomiast pociąć na 10 mm plastry, a je w kostkę. Marchewkę pokroić w talarki o grubości 3-4 mm. Tak samo posiekać pietruszkę i seler. Cebule przeciąć na pół oraz posiekać w kostkę. Ziemniaki zaś pociąć w średnią kostkę.

Mięso wrzucić do garnka i zalać wodą. Postawić na małym ogniu i gotować, co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie dodać groch, ziemniaki, warzywa. Po 30 minutach wrzucić przyprawy. Całość gotować pod przykryciem przez około 1 godzinę na małym ogniu. Groch oraz ziemniaki powinny się rozpaść, tworząc gęstą zawiesinę.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1. https://www.ceneo.pl/39993000