mobi facebook

Kapuśniak

9-10 porcji

Składniki:

- 1 pierś z kurczaka (300-350 g)
- schab wieprzowy (250-300 g)
- kiszona kapusta (750 g)
- 2 marchewki (350 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1 cebula (125 g)
- ziemniaki (1 kg)
- 3,5 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- 2 łyżeczki kminku
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)

Sposób wykonania

Mięso pokroić w 10 mm plastry, a je na mniejsze kawałki. Również na mniejsze kawałki poszatkować kapustę. Marchewkę i pietruszkę pokroić w 3-4 mm plasterki, cebulę przeciąć na pół, pociąć w kostkę.

Mięso wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować na średnim, ogniu, szumując co jakiś czas powierzchnię. Następnie dodać kapustę, oraz warzywa, a po 30 minutach przypraw. Gotować około 1 godzinę na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając zupę.

Ziemniaki ugotować osobno na parze przez 30 minut i dodać do zupy na sam koniec.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia