mobi facebook

Krupnik

9-10 porcji

Składniki:

Krupnik - 1 pierś z kury (300-350 g)
- mięso wołowe (250-300 g)
- 2 opakowania mieszanki warzyw 7-9 składnikowych (900 g)
lub włoszczyzna (900 g)
- kasza pęczak (250 g)
- 3,5 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Pierś oraz schab pokroić w około 10 mm plastry, a każdy plaster w kostkę.

Mięso wrzucić do garnka i zalać wodą. Postawić na małym ogniu i gotować, co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie wrzucić mieszankę warzywną oraz kaszę pęczak. Dodać przypraw po 30 minutach gotowania. Całość gotować przez około 45 minut na małym ogniu pod przykryciem.Mięso wrzucić do garnka i zalać wodą. Postawić na małym ogniu i gotować, co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie wrzucić mieszankę warzywną oraz kaszę pęczak. Dodać przypraw po 30 minutach gotowania. Całość gotować przez około 45 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1. http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/49/1b/ca/491bca2cb7d1d37d79fa37bf5503380e.jpg