mobi facebook

Kwaśnica

9-10 porcji

Składniki:

Zupa kwaśnica - 1 pierś z kurczaka (300-350 g)
- schab wieprzowy (250-300 g)
- kapusta kiszona (750 g)
- 1 cebula (125 g)
- grzyby suszone 25 g (opcjonalnie)
- 1 szklanka wody z pod kapusty
- 3,5 l wody
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 4-5 liści laurowych
- 2-3 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki kminku całego
- sól
- pieprz
- masło klarowane
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Mięso pokroić w 10 mm plastry, a je na mniejsze kawałki. Kapustę poszatkować na mniejsze kawałki i przełożyć do garnka, zalać 1 l wody i gotować. Każde pokrojone mięso gotować w 1l wody przez dwadzieścia minut, co jakiś czas szumując powierzchnię, następnie przenieść je do kapusty oraz uzupełnić wodę. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na patelni oraz dodać wraz z pokrojonymi grzybami do zupy. Po 30 minutach gotowania wrzucić pokrojone w 10-15 mm kostkę ziemniaki oraz przyprawy; na koniec dolać wody z pod kapusty. Całość gotować około 1 godzinę.

Na talerz dolać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1. https://www.mojegotowanie.pl/przepis/kwasnica-na-gesinie-mojej-babci