mobi facebook

Pasztet

Kilkanaście porcji

Składniki:

Pasztet - schab wieprzowy (500 g)
- 1 pierś z kury (300-350 g)
- wątróbka (150 g)
- 1 marchewka (200 g)
- 1 pietruszka (160 g)
- seler (100 g)
- 1,25 l wody
- 1 kajzerka
- 2 jajka
- majeranek (suchy)
- sól
- pieprz
- masło klarowane


Sposób wykonania

Mięso obrać z błonek oraz zbędnego tłuszczu, pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać, przekroić na pół, pokroić w pióra, a je w kostkę. Warzywa pokroić również na mniejsze kawałki. Mięso oraz włoszczyznę wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować przez godzinę na średnim ogniu. W międzyczasie w małym rondelku ugotować wątróbkę oraz na maśle podsmażyć cebulę. Ugotowane mięso oraz warzywa odstawić do ostygnięcia.

Następnie przemielić je z namoczoną bułką przez maszynkę do mielenia mięsa. Do zmielonego mięsa z warzywami dodać trochę bulionu, jajka oraz przyprawy. Całość wymieszać oraz przełożyć do foremki do pieczenia. Włożyć go do piekarnika na 180 oC na 60 minut.


Zdjęcia

1. http://eksperymentsobotni.blox.pl/2013/03/pasztet-z-miesa-z-rosolu.html