mobi facebook

Rosół drobiowy

9-10 porcji

Składniki:

Rosół drobiowy - 2 nogi z kurczaka (900 - 1000 g)
- 2 marchewki (350 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- pół małego selera (100 g)
- 1 mały por (200 g)
- 1 cebula (125 g)
- kapusta włoska (200 g)
- 2 kg ziemniaków lub
400 g makaronu razowego
- 3,5 l wody
- sól
- pieprz (ziarna)
- pieprz (na talerz)
- natka pietruszki (na talerz)


Sposób wykonania

Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki o grubości 3-4 mm, selera pociąć na 4-5 mm plastry. Kapustę drobno poszatkować. Cebulę natomiast obrać, przekroić na pół i opalić na kuchence gazowej lub na patelni.

Nogi zalać zimną wodą. Postawić na małym ogniu i gotować, co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie dodać pokrojone warzywa oraz przyprawy. Rosół gotować przez półtorej godziny na małym ogniu pod przykryciem.

Makaron gotować w osobnym garnku wg przepisu na opakowaniu, ziemniaki – 30 minut na parze. Dać na talerz bezpośrednio przed wlaniem zupy.Makaron gotować w osobnym garnku wg przepisu na opakowaniu, ziemniaki – 30 minut na parze. Dać na talerz bezpośrednio przed wlaniem zupy.

Talerz zupy udekorować świeżą natką pietruszki oraz dodać pieprzu wedle uznania.


Zdjęcia

1.