mobi facebook

Ryba po grecku

4-5 porcji

Składniki:

Ryba po grecku - 600 g filetów rybnych (dorsz, morszczuk, sola)
- 2 marchewki (350 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- pół selera (mały) (100 g)
- 1 cebula (125 g)
- 100 g koncentratu pomidorowego
- 3-4 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek

Marynata:

- pół cytryny
- 20 ml oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 125 ml wody
- sól
- pieprz


Sposób wykonania

Filety pokroić na mniejsze kawałki. Do większego naczynia wlać wodę oraz olej, dodać obraną ze skóry cytrynę, ząbki czosnku oraz przypraw. Całość zmiksować. Marynatą zalać filet w misce i odstawić na 2 godziny do lodówki. Warzywa korzeniowe przetrzeć na tarce ze średnimi oczkami. Cebule przeciąć na pół i pokroić w kostkę.

Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucić cebule i smażyć na małym ogniu, potem wlać 200 ml wody, wrzucić przetarte warzywa i pod przykryciem dusić przez 30 minut. Następnie dodać zamarynowane filety, przecier pomidorowy oraz przyprawy; wymieszać całość i dusić przez 30 minut, mieszając całość i w razie potrzeby uzupełniając wodę.

Po ostudzeniu podawać do jedzenia na zimno jako drugie danie.


Zdjęcia

1. https://forum.interia.pl/ryba-po-grecku-lubicie-tematy,dId,2410909