mobi facebook

Zapiekanka z grzybów i kaszą jaglaną

3-4 porcje

Składniki:

- 3 * 100 g kaszy gryczanej białej
- świeże grzyby (300 g)
- 1 cebula (125 g)
- szynka (200 g) (opcjonalnie)
- żółty ser (200 g)
- 2-3 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Kaszę gotować przez 20 minut. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki oraz gotować przez 30 minut w małej ilości wody. Cebulę przekroić na pół i pociąć w kostkę. Szynkę pokroić w drobną kostkę.

Ugotowaną kaszę odcedzić, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, położyć na nią grzyby oraz szynkę; dodać przypraw, a na wierzch ułożyć plasterki sera żółtego.

Zapiekankę wstawić na 45 minut do 170 oC.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1.