mobi facebook

Zapiekanka kresowa z grzybami

4-5 porcji

Składniki:

- ziemniaki (1 kg)
- schab wieprzowy (300-350 g)
- 2 cebule (250 g)
- suszone grzyby (75 g)
- 1 pęczek koperku
- 1 śmietana 12% (200 g)
- 100 ml wody
- 2-3 gałązki rozmarynu
- 40 ml oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Ziemniaki warto wstępnie podsuszyć.

Ziemniaki obrać i pokroić w 5-6 mm plastry. Schab rozmrozić, umyć, pozbawić błonek oraz pokroić w około 10 mm plastry, a je w kostkę. Cebule przekroić na pół oraz pokroić w pióra. Grzyby namoczyć, a następnie odcedzić oraz pociąć w mniejsze kawałki. Koperek drobno posiekać. Śmietanę rozrobić w miseczce z wodą i dodać poszatkowany koperek.

Na dno naczynia żaroodpornego włożyć ziemniaki, cebulę, schab, grzyby, a na koniec położyć rozmaryn; dodać przypraw i całość zalać śmietaną z koperkiem.

Zapiekankę wstawić na 45 minut do 170 oC.

Potrawę polać olejem rzepakowym.


Zdjęcia

1.