mobi facebook

Staropolska zapiekanka

4-5 porcji

Składniki:

- ziemniaki (1 kg)
- 1,5 cebuli (200 g)
- 4 jajka na twardo (240 g)
- suszone grzyby (50 g)
- 1 śmietana 12% (200 ml)
- koperek
- pietruszka
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Obrane ziemniaki pokroić w plasterki, cebulę przekroić na pół, a następnie – w pióra. Jajka ugotować na twardo oraz pokroić w talarki. Grzyby drobniej posiekać, namoczyć oraz ugotować w małej ilości wody.

Pokrojony koperek pomieszać ze śmietaną w celu otrzymania sosu. W żaroodpornym naczyniu ułożyć najpierw ziemniaki, później cebulę, jajka na twardo oraz grzyby; dodać przypraw. Ostatnia warstwę również ułożyć z ziemniaków; całość zalać wodą spod grzybów oraz sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 oC na 30 minut. Na talerz dodać oleju rzepakowego. Można podawać z kiszoną kapustą lub ogórkami.

W żaroodpornym naczyniu ułożyć najpierw ziemniaki, później cebulę, jajka na twardo oraz grzyby; dodać przypraw. Ostatnia warstwę również ułożyć z ziemniaków; całość zalać wodą spod grzybów oraz sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 oC na 30 minut.

Na talerz dodać oleju rzepakowego. Można podawać z kiszoną kapustą lub ogórkami.


Zdjęcia

1.