mobi facebook

Azjatycki makaron z warzywami

3-4 porcje

Składniki:

- 1 połówka piersi z kurczaka (300-350 g) (opcjonalnie)
- 1 marchewka (175 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1 czerwona papryka (250 g)
- 1 por (200 g)
- 1 cebula (125 g)
- zielony groszek (opcjonalnie)
- grzyby mun (50 g)
- kiełki sojowe (50 g)
- makaron azjatycki (400 g)
- sos sojowy
- sos chili (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Pierś pokroić w 10 mm plastry, a następnie w kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę posiekać w 3-4 mm talarki. Czerwoną paprykę przekroić na pół wybrać gniazda nasienne, pociąć na paski, a je na mniejsze kawałki. Pora pokroić na 5-6 mm krążki, cebulę natomiast przekroić na pół i pociąć w kostkę. Grzyby mun namoczyć oraz poszatkować w paski. Makaron zalać zimną wodą.

Mięso wstępnie ugotować na parze przez 10 minut. Na dużej patelni podsmażyć cebulę, następnie wrzucić wszystkie warzywa wraz z grzybami i smażyć około 10 minut. Makaron, mięso oraz kiełki połączyć z warzywami, doprawić sosem sojowym oraz przyprawami. Smażyć całość przez około 10 minut, cały czas mieszając.


Zdjęcia