mobi facebook

Barszcz czerwony

10-12 porcji

Składniki:

Barszcz czerwony - gulasz wołowy (500 g)
- 5 buraków (1,75 kg)
- 2 marchewki (350 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1 mały por (200 g)
- pół małego selera (100 g)
- 1 mała cebula (50-60 g)
- 2 jabłka (400 g)
- ziemniaki (2 kg)
- 5-6 jajek (400 g)
- 2 * 1,75 l wody
- 3-4 ząbki czosnku
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- pół cytryny
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)


Sposób wykonania

Mięso oczyścić z tłuszczu oraz pokroić w 10-15 mm kostkę. Marchewkę oraz pietruszkę pokroić w plastry o grubości 3-4 mm. Cebulę przekroić na pół, a następnie pociąć w kostkę; pora – w talarki o grubości około pół centymetra. Selera pociąć w plastry o grubości 4-5 mm.

Mięso włożyć do garnka, zalać wodą i postawić na średni ogień. Bulion w czasie gotowania odszumować. Rozdrobnione warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą. Postawić na średni ogień. W czasie gotowania wywarów obrać buraki ze skórki, następnie przekroić je na pół wzdłuż oraz podzielić na plastry o grubości 4-5 mm i wrzucić do garnka.

Po ugotowaniu wywarów zalać nimi buraki i postawić na kuchenkę. W trakcie gotowania pokroić na ćwiartki, a następnie na pół wszerz jabłka, zmiksować je i dodać do gotującego się barszczu. Po 20 minutach dodać przyprawy. Gotować go tak długo, aż uzyska intensywny czerwony kolor. Pod koniec gotowania wcisnąć cytrynę w celu utrzymania czerwonej barwy. Na koniec dodać czosnek wcześniej przeciśnięty do kieliszka, zalany wodą i odstawiony na bok przynajmniej na 15 minut.

W osobnym garnku najlepiej na parze ugotować pokrojone w 10 mm plastry ziemniaki oraz w osobnym garnku ugotować jajka.

Mięso gulaszowe zużyć na gulasz. Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1. Profesorzdrowie