mobi facebook

Barszcz ukraiński

9-10 porcji

Składniki:

Barszcz ukraiński - gulasz wołowy (500 g)
- 5 buraków (1,75 kg)
- ziemniaki (750 g)
- kapusta biała (600 g)
- 2 marchewki (350 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- pół małego selera (100 g)
- fasola biała drobna (250 g)
- 20 g suszonych podgrzybków (opcjonalnie)
- 5 jajek (325 g)
- 1,75 l + 1,75 l wody
- 3-4 ząbki czosnku
- 3-4 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz
- pół cytryny
- 20 ml octu balsamicznego (opcjonalnie)
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)
- 1 łyżka śmietany 12 % (na talerz)


Sposób wykonania

Fasolę moczyć przez całą noc. Mięso oczyścić z tłuszczu oraz pokroić w 10-15 mm kostkę. Włożyć do garnka, zalać 1,75 l wody i postawić na średni ogień. Bulion w czasie gotowania odszumować. Równocześnie z wołowiną gotować namoczoną fasolę.

W czasie gotowania wywaru obrać buraki ze skórki, następnie przekroić je na pół wzdłuż oraz pokroić w plastry o grubości 4-5 mm, po czym wrzucić do garnka. Następnie pokroić warzywa korzeniowe; marchew i pietruszkę – w talarki o grubości 3-4 mm, selera – w plasterki o grubości 4-5 mm. Ziemniaki pokroić w plasterki około 5 mm. Kapustę drobno poszatkować.

Całość przygotowanych warzyw oraz fasolkę zalać ok. 2 l wody i gotować na małym ogniu przez 45 minut. Wywarem zalać buraki, dodać i gotować barszcz przez 45 minut, uzupełniając wodę. Po 30 minutach dodać przyprawy. Pod koniec gotowania do barszczu wlać zmiksowaną połowę cytryny plus ewentualnie ocet balsamiczny. Barszczem zalać warzywa, całość pomieszać i gotować przez 10 minut.

Z mięsa gulaszowego zrobić gulasz. Na talerz dodać kleks śmietany oraz olej.


Zdjęcia

1. http://www.europeanfoodbayarea.com/wp-content/uploads/2012/01/Ukrainian_Borscht.jpg