mobi facebook

Sos boloński

1 porcja

Składniki:

Sos boloński - mięso wołowe (gulasz) (400 g)
- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1 mały por (200 g)
- pół małego selera (100 g)
- 1 cebula (125 g)
- 3 pomidory (500 g)
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki oregano
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 40 ml oleju rzepakowego


Sposób 1

Warzywa zetrzeć na największych oczkach tarki. Cebulę pokroić na drobne kawałki i zeszklić na patelni z wcześniej nagrzaną oliwą z oliwek. Następnie dodać warzywa, trochę wody i całość gotować na małym ogniu (jeśli trzeba – uzupełnić wodę). Po 30 minutach dodać wina, oleju rzepakowego następnie przypraw oraz drobno pokrojone pomidory. Całość gotować tak długo, aż sos uzyska gęstą konsystencję.

Sposób 2

Mięso pokroić na mniejsze kawałki lub zmielić na maszynce oraz ugotować na patelni w małej ilości wody, stale ją uzupełniając przez 10 minut.

Po ugotowaniu mięsa zastosować się do ww. przepisu na wersję bezmięsną.

Sposób 3

Można wykorzystać do sosu włoszczyznę po ugotowaniu bulionu warzywnego w tym celu do wysokiego garnka wrzucić warzywa po bulionie, dodać drobno pokrojone pomidory, przyprawy oraz wody. Całość zmiksować na półpłynną masę, przelać na patelnię i zagęścić na małym ogniu. Następnie przenieść do słoiczka około 600 ml.



Zdjęcia

1. https://www.cucchiaio.it/ricetta/ricetta-ragu-bolognese/