mobi facebook

Zupa krem z brokułów

5-6 porcji

Składniki:

Zupa krem z brokułów - 500 g różyczek z brokuła (mogą być mrożone)
- 1 marchewka (175 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1 mała cebula (60 g)
- 3 * 100 g ryżu brązowego
- 2,5 l wody
- kiełki z brokuła
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 10 ml oliwy z oliwek (na talerz)
- 1 łyżeczka śmietany (na talerz)


Sposób wykonania

Od brokuła oddzielić różyczki. Warzywa korzeniowe pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę przeciąć na pół i pokroić w drobną kostkę.

Brokuła gotować 10 minut na parze. Cebulę przysmażyć na patelni. Marchewkę oraz pietruszkę gotować w wodzie przez 30 minut. Do ugotowanych i przestudzonych warzyw dodać brokuła, cebulę oraz przypraw; całość zmiksować.

Osobno ugotować ryż brązowy przez 30 minut. Podać go na talerz przed wlaniem zupy.

Na talerz dodać olej rzepakowy, łyżkę śmietany oraz udekorować kiełkami z brokuła.


Zdjęcia

1. https://thenourishinghome.com/wp-content/uploads/2013/01/OCT