mobi facebook

Bulion warzywny

8-10 porcji

Składniki:

Włoszczyna - 3 marchewki (525 g)
- 2 pietruszki (300 g)
- pół małego selera (125 g)
- 1 średni por (400 g)
- kapusta włoska (250 g)
- 4 l wody
- sól
- pieprz




Sposób wykonania

Marchewkę i pietruszkę pokroić w talarki o grubości 3-4 mm, pora natomiast na 5 mm kawałki, a selera – w plastry o grubości 3-4 mm. Kapustę poszatkować na cienkie paski.

Pokrojone warzywa wsypać do garnka, zalać wodą, dodać przypraw i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę.

Bulion przelać do odpowiedniej potrawy.

Warzywa z bulionu można wykorzystać do zrobienia sosu bolońskiego .


Zdjęcia

1.https://cz.123rf.com/photo_42770717_mirepoix-ingredience-pro-zeleninov%C3%BD-v%C3%BDvar-mrkev-cibule-p%C3%B3rek-celer-petr%C5%BEel-na-b%C3%ADl%C3%A9m-pozad%C3%AD.html