mobi facebook

Caponata

3-4 porcje

Składniki:

Caponata - 2 bakłażany (800 g)
- 6 pomidorów (900-1000 g)
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 cebula (125 g)
- kilka kaparów
- kilka czarnych oliwek
- ocet winny (40 ml)
- oliwa z oliwek (60 ml)
- bazylia (świeża)
- sól
- pieprz


Sposób wykonania

Bakłażana pokroić w 10 mm plastry, a następnie w kostkę. Selera pociąć na 5-6 mm kawałki. Cebulę przekroić na pół i pokroić w kostkę. Pomidory również przeciąć na pół, usunąć szypułkę i poszatkować w kostkę.

Na patelni rozgrzać trochę oliwy i podsmażyć cebulę, następnie wrzucić seler i bakłażany. Dusić przez około 15 minut na małym ogniu, wrzucić pomidory; całość pomieszać i dusić przez kolejne 15 minut, po czym dodać oliwki, kapary, resztę oliwy, ocet oraz przypraw. Całość zamieszać i dusić tak długo, aż potrawa odpowiednio zgęstnieje.


Zdjęcia

1. https://www.seriouseats.com/recipes/2015/02/sicilian-eggplant-pinenut-caponata-vegan-recipe.html